Schroot inleveren: wat levert dit op? Voordelen & werkwijze

Gepost op

Vroeger was het inleveren van oud ijzer of metaal nog een iets gangbaardere praktijk dan tegenwoordig. Veel mensen kozen ervoor om via oud schroot inleveren een extra zakcentje bij te verdienen. Toch is het inleveren van oud schroot, of het nu ijzer of metaal is, nog steeds interessant. Welke voordelen levert oud ijzer verzamelen en inleveren eigenlijk op? En hoe gaat het inleveren van oud schroot tegenwoordig in hoofdlijnen in zijn werk?

De voordelen van schroot inleveren

Het recyclen van oud ijzer en metaal heeft op meerdere niveaus een toegevoegde waarde. In de eerste plaats is dat natuurlijk het geld wat je voor oud schroot terugkrijgt. Het is niet direct zo dat je van het inleveren van oude ijzerwaren en metalen rijk wordt, maar toch levert schroot gemiddeld 0,08 tot 0,10 eurocent per kilo op. Zamel je specifiek oud ijzer in, dan kan de kiloprijs oplopen tot 0,13 eurocent. Relatief hoge opbrengsten kun je behalen door aluminium (0,59 per kg), lood (1,00 euro) of koper (4,75 euro) in te zamelen. Het inzamelen van oud schroot, ijzer, metalen, koper en lood kan dus financieel nog aardig wat opleveren. Naast het financiƫle voordeel van oud ijzer en schroot inleveren, doe je hiermee iets goeds voor het milieu en klimaat. Oud schroot kan altijd gerecycled worden, waardoor de vraag naar nieuwe grondstoffen afneemt. Ten slotte is het inzamelen van oud schroot leuk om te doen. Als volwassene kom je hiermee nog eens ergens, maar ook kinderen vinden het verzamelen van schroot vaak leuk en kunnen hiermee een extra zakcentje bijverdienen. Of ze kunnen via een oud ijzer-schoolactie geld inzamelen voor een goed doel.

Hoe gaat oud schroot verzamelen en wegbrengen in zijn werk?

Als je een voorraad schroot hebt verzameld, kun je dit schroot wegbrengen naar een schrootbedrijf dat recyclebaar materiaal inneemt. Kom je aan bij het recyclingsbedrijf, dan wordt het oude schroot gewogen. Eerst wordt het totale gewicht van de wagen of bus gewogen, daarna zonder schroot. Zo kan exact het gewicht bepaald worden. Bij de meeste bedrijven die oud schroot innemen wordt van tevoren een kiloprijs afgesproken voor het gerecyclede materiaal. Je weet dus van tevoren waar je financieel aan toe bent. Doorgaans wordt het geld direct contant uitbetaald door het bedrijf, maar er zijn ook bedrijven die het bedrag naar je bankrekening overmaken.

Bij grote hoeveelheden is ophalen ook mogelijk

Wanneer het gaat om honderden of duizenden kilo's schroot, kun je meestal ook met het recyclingsbedrijf afspreken dat het schroot bij jou op locatie wordt opgehaald. Het kan zijn dat hiervoor een kleine ophaalvergoeding gerekend wordt, dus vraag dit na bij het bedrijf!


Delen